Първите семена, изпратени на луната с космическия апарат Chang'e-4 вече покълнаха,

...
Първите семена, изпратени на луната с космическия апарат Chang'e-4 вече покълнаха,
Коментари Харесай

Памук покълна на Луната... и загина

Първите семена, изпратени на луната с галактическия апарат Chang'e-4 към този момент покълнаха, предават международните медии, цитирайки Китайската осведомителна организация „ Синхуа ".

Лунната сонда, изпратена от Китай на невидимата за Земята страна на Луната, бе снабдена и с мини-оранжерия, носеща семена от картофи, арабидопсис (култура, близка до зелето), разнообразни цъфтящи растения и яйца от копринени буби. Оранжерията представлява контейнер, направен от специфични материали от алуминиева сплав с височина 18 см, диаметър 16 см, чист размер от 0,8 л и тегло 3 кг. Той съхранява семената дружно с вода, хранителен разтвор и въздух и е съоръжение с камера и система за предаване на данни.

Първият биологичен опит, наречен " лунна мини биосфера "  е създаден от учени от 28 китайски университета, отпред с югозападния университет Чонгкинг. Целта им е да проверят доколко  подобни култури биха могли да се развиват на Луната.

Въпреки че астронавтите към този момент са култивирали растения на Международната галактическа станция, опитите въпреки всичко са били извършени в ниска земна орбита с надморска височина от към 400 км. Околната среда на Луната, която е на 380 хиляди километра от Земята, е по-сложна. Там няма атмосфера, температурата варира от под минус 100 градуса по Целзий до над 100 градуса по Целзий, изяснява Лиу Ханлон, основен шеф на опита и вицепрезидент на университета Чонгкинг. 

" Това е първият път, когато се извършва експеримент за биологичен напредък на лунната повърхнина ", споделя Си Гангсин, началник на опита, предава The Reuters.

Изображенията, изпратени от сондата, показват че памучните кълнове растат добре, само че към този момент нито едно от другите растения не е покълнало, споделят от Института за напреднали технологии в университета Чонгкинг.

Следващата лунна мисия Китай планира за края на годината, когато се чака сонда да върне лунните проби на Земята.

Възможността за развъждане на растения на Луната ще бъде неразделна част от дълготрайните галактически задачи, като пътешестване до Марс, което ще лишава към две и половина години, оповестява Би Би Си. Това би означавало, че астронавтите биха могли да отглеждат личната си храна в космоса, без да е необходимо да се връщат назад на Земята за хранителни запаси.

Ново . Уви, поради внезапно рухване на температурите (-170 градуса по Целзий) поникналият памук почина. 

Китайските уредници на опита оповестиха, че краткият живот на поникналото семе е бил предстоящ.

Животът в кутията не може да оцелее през лунната нощ, означи Пекин.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР